ساخت موتور بخار ویژه خودروها، ابتکار محقق ایرانی برای جایگزینی بنزین با آب
مخترعان کشورمان موفق به طراحی و تولید موتور بخار نوین برای خودرو شدند.
مهدی پهلوانی مجری طرح در توضیح این دستاورد به خراسان گفت: موتور بخار نوین به جای استفاده از سوخت های فسیلی مانند بنزین و گازوئیل از آب برای ایجاد نیرو در موتور استفاده می کند و نیاز به سوخت دیگری هم ندارد، تنها سوخت آن آب است که به بخار تبدیل می شود و انرژی مورد نیاز حرکت خودرو را تامین می کند.
این پژوهشگر در ادامه اظهار داشت: اساس کار این موتور با بخار آب است که با استفاده از فرآیندهای ترمودینامیکی، انرژی موردنیاز برای تبخیر آب فراهم می شود.
رادیاتور، سیستم های جرقه و وایر و سیستم های برقی در موتور بخار نوین خودروها حذف شده اما ابعاد و مشخصات آن مانند سایر موتورهاست.وی با اشاره به این که در شرایط ترمودینامیکی موتور بخار نوین، بخار در دمای 386 درجه سانتی گراد به بخار فوق داغ تبدیل می شود، گفت: بدین شکل قدرت خیلی زیادی در حدود 300 اسب بخار برای خودروها تولید می شود که علاوه بر قدرت انبساطی، قدرت انفجاری هم ایجاد می کند که به آن «چکش بخار» گفته می شود و می تواند به راحتی به بدنه موتور آسیب برساند لذا باید بدنه و جنس پیستون این موتور از آلیاژ مخصوصی ساخته شود که بتواند قدرت بالا را تحمل کند.پهلوانی در مورد تفاوت موتور بخار نوین با سایر موتورها اظهار داشت: همه موتورها 4 سیکل دارند اما در این نوع موتور، یک نیم سیکل به آن ها افزوده شده که همان فرآیند ترمودینامیکی است.
وی در تشریح نحوه عملکرد موتور بخار نوین افزود: زمانی که استارت موتور زده می شود مانند همه موتورها، ابتدا میل لنگ می چرخد اما به جای بنزین، آب در سیلندر تزریق می شود. فرآیند ترمودینامیکی یا همان نیم سیکلی که به موتور اضافه شده است در همین زمان انجام می شود در اینجا قطعه ای جدید به نام الکتروموتور به موتور اضافه شده است که سبب تبخیر آب می شود. محیط موتور طوری طراحی شده است که برای تبخیر آب در سیلندر و تبدیل بخار به بخار فوق داغ، 386 درجه حرارت بیشتر نیاز نیست و در واقع، بخار فوق داغ در شرایط خاص سیلندر به وجود می آید.پهلوانی که سیستم موتور بخار نوین را به 2 شکل برای خودروهای درون شهری و خودروهای برون شهری طراحی کرده است، خاطرنشان کرد: در موتور خودروهای درون شهری فرآیند فوق صورت می گیرد اما در موتور خودروهای برون شهری، یک ماده خاص ساده به آب اضافه می شود که قدرت موتور را 2 برابر می کند.وی ادامه داد: زمانی که تبخیر صورت گرفت، بخار فوق داغ ایجاد شده که قدرت بالایی دارد پیستون را به سمت پایین هدایت می کند و سپس فرآیند کار موتور مانند عملکرد سایر موتورها ادامه پیدا می کند و پس از بالا آمدن پیستون به سمت بالا، بخار آب از سیلندر خارج می شود و با ادامه فرآیند به همین شکل، خودرو می تواند حرکت کند.
این مخترع محل قرار گرفتن آب در خودرو را همان باک بنزین اعلام کرد و گفت: با استفاده از موتور بخار نوین، خودروهای درون شهری تا 80 کیلومتر در ساعت و خودروهای برون شهری تا 200 کیلومتر در ساعت قادر به حرکت هستند.
وی با بیان این که محدودیتی در مقدار مسافت طی شده خودروها با موتور بخار نوین وجود ندارد، ادامه داد: از آن جایی که آب، ماده ای برگشت پذیر است، می توان آن را دوباره به چرخه برگرداند لذا می توان از آن برای طی مسافت های بسیار طولانی استفاده کرد، زیرا آب به بخار تبدیل می شود و با کمک خنک کننده ها و یا مولدها، دوباره به باک برگردانده می شود، حتی می توان پیش بینی کرد خودرو با سوخت آب تا 20 هزار کیلومتر مسافت را طی کند. از سوی دیگر، وقتی آب وارد پروسه موتور می شود، آلوده می شود و این آلودگی تا حدودی قدرت تبخیر آب را پایین می آورد لذا آب مصرف شده پس از مسافت 20 هزار کیلومتر باید تعویض شود و در واقع نمی توان گفت آب تمام شده است.
وی از گسترش تحقیقات با هدف کاربردهای نظامی در صنایع کشتی رانی و زیردریایی ها خبر داد و گفت که به زودی موتور بخار نوین برای زیردریایی ها را به ثبت خواهد رساند.پهلوانی در بیان مزیت های موتور بخار نوین اظهار داشت: استفاده از آب به عنوان سوخت، علاوه بر مزیت دسترسی راحت و ارزان، آلودگی زیست محیطی نیز به دنبال ندارد.ضمن این که سیستم موتور بخار نوین به گونه ای طراحی شده است که قابلیت استفاده هم از آب شیرین و هم آب شور را دارد.این مخترع با بیان این که پس از 4 سال موفق به نهایی کردن طرح خود شده است، افزود: هم اکنون موتور بخار نوین در اداره کل ثبت شرکت ها و مالکیت صنعتی ایران به ثبت رسیده است و کارشناسان ایران خودرو هم کارکرد این موتور را تایید کرده اند. وی در مسابقات بین المللی اختراعات و نمایشگاه کشور سوئیس در سال 2009 موفق به دریافت دیپلم افتخار شد.